top of page

Fiesta de Día de Muertos, Reus 2019

La festa del “Día de los Muertos” és una tradició mexicana que representa el sincretisme cultural entre les cultures originàries de l’Anáhuac (Mesomèrica) i el cristianisme. Té la finalitat d’honrar la memòria dels avantpassats amb ofrenes. En l’actualitat, la part més visual d’aquesta festivitat, com és La Catrina, s’ha explotat comercialment a nivell internacional i moltes vegades la gent desconeix el seu origen. Per aquest motiu, l’Associació Calmécac, d‘origen mexicà, considera que és molt important compartir i explicar entre la població reusenca el sentit simbòlic de la nostra festivitat dedicada a la Mort.

MIQUIZTLI (“muerte” en nàhuatl)

La Mort, dins la cultura mexicana té una importància major, al ser el destí de tots el éssers vius, a través d’ella es retorna a l’origen matern, la Terra, qui té el poder més sagrat que és la renovació de la vida. La Mort és honrada com una part de la vida, no com el final d’aquesta, i per això no té, per sí mateixa, un caràcter tràgic, sinó necessari pel cicle vital.

Tlaltecuhtli, Senyor/Senyora de la Terra, monolit cultura mexica.

Tlaltecuhtli, Senyor/Senyora de la Terra. Monolit de la cultura mexica.

En l’actualitat, es considera que aquestes energies passades tenen una gran influencia en la vida de les persones i s’ha de procurar estar en sintonia amb elles; en cas contrari, poden tenir un efecte desequilibrant amb conseqüències funestes i destructives, com malalties, conflictes personals, familiars o socials, o morts violentes o tràgiques. Per tant, la festivitat del “Dia de Muertos” és una oportunitat per reconèixer i reconciliar-se amb l’energia ancestral, per això es crea un ambient alegre i conciliador. A més, té una finalitat didàctica, ja que és un moment per explicar les històries dels avantpassats familiars als infants, per tal de que els reconeguin i aprenguin a honrar el seu origen; però també és una manera d’alliberament ja que tot el que se’ls ofrena a casa es porta al cementiri, on pertany, i allà es menja i es passa festivament tot el dia 2 de novembre.

Havent explicat la festa mexicana de “Dia de los Muertos”, per nosatres, com Associació Calmécac i amb col·laboració amb la Asociación Boliviana i l’Associació de Dones Latinoamericanes és important compartir-la amb la comunitat reusenca des del seu sentit simbòlic i cultural, ja que des de l'any 2003 va ser inclosa com Patrimoni Cultural Inmaterial de la Humanitat per l'UNESCO. Tenin en compte la seva importància, la nostra finalitat és contrarrestar la seva mercantilització com un simple objecte decoratiu i proposem les següents activitats:

Detalle de Mural Paseo dominical por la Alameda Central, Diego Rivera, 1947.

  • Muntatge col·lectiu de l’Altar de Muertos en el que s’explicarà l’origen de la festivitat i els elements bàsics i estructurals de l’Ofrenda, com són:

  • Imatges de personatges històrics de Reus

  • La llum d’espelmes per guiar les ànimes ancestrals

  • Aigua i altres begudes

  • Pa de mort, fruites i menjar

  • Els colors: groc, púrpura i blanc

  • “Calaveritas” de sucre o cereals

  • El novenari i el seu simbolisme cosmogònic​

  • [endif]--Mosaic La Catrina. Consisteix en l’elaboració col·lectiva de la figura de La Catrina de l’artista José Guadalupe Posada, mitjançant un mosaic de paper que formarà part de l’ofrena. ![endif]--

  • Calaveritas literàries. La festivitat inclou una part poètica. A través d’un petit taller de composició i recitació de , que són versos jocosos dedicats als participants, s’aprèn a veure la mort amb naturalitat.

  • Catrines al carrer és una activitat que inclou l‘adornament del rostre que ens permetrà donar a conèixer l’origen de La Catrina, que és una mort eixerida creada pel gravador José Guadalupe Posadas i represa pel muralista Diego Rivera, la qual es va popularitzar des de principis del segle XX i que a principis del segle XXI s’ha viralitzat a nivell internacional.

HORARI: Divendres 31 d’octubre de 17 a 21 hores.

LLOC: Centre Cívic del Carme, Plaça de la Patacada 10, Reus.

![endif]--![endif]--

Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page